Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma (bleaching); dişleri aşındırmadan veya dişleri herhangi bir madde ile kaplamadan diş tonunun açılması ve doğal görünüme kavuşturulması işlemidir.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

‘’Office bleaching‘’  ve  ‘’Home bleaching‘’  olmak üzere 2 farklı yöntemle beyazlatma yapılabilir. Ofis tipi beyazlatma klinikte hekim tarafından uygulanır. Bleaching işleminde öncelikle bariyerler ile diş etleri korunur. Dişleri beyazlatmak için olan özel jeller dişlerin üzerine sürülür. Bu özel jellerin içinde bulunan aktif madde parçalandığında oksijen açığa çıkarır. Oksijen dişlerin içine penetre olur ve diş renginin açılmasını sağlar. Lazer ışını ile reaksiyon hızlanır ve dişteki renk değişimi daha çabuk elde edilir. Yaklaşık 1 saat gibi kısa bir sürede etkili bir beyazlatma sağlamak mümkündür.

Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Bleaching işleminden sonra elde edilen beyazlık yaklaşık 6 ay – 2 yıl kadar sürmektedir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kişinin çay, kahve ve sigara gibi ürünleri sık tüketmesi bu süreyi azaltacaktır. Beyazlatma işleminden sonraki ilk hafta bu süreyi uzatmak adına çok önemlidir. Bu ilk hafta dişleri boyayan maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi?

Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar sonucu diş beyazlatmanın hiçbir zararının olmadığı gösterilmiştir. Diş beyazlatma nedeniyle dişlerde yapısal değişiklikler ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren bir araştırma yoktur.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?

İşlemden sonra bazı hastalarda sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyeti genellikle 24-48 saat içerisinde geçmektedir.

Tek dişteki renk değişikliğini beyazlatma ile tedavi etmek mümkün müdür?

Tek dişte renklenme nedenleri arasında travma, önceden yapılmış kanal tedavisi ve florozis gibi etkenleri sayabiliriz. Tek diş beyazlatma ‘’devital bleaching‘’  olarak da adlandırılmaktadır. Öncelikle kanal tedavisi kontrol edilir, kanal tedavisi yapılmamışsa beyazlatmadan önce yapılır. Dişin kanalı açılarak dişin içine beyazlatma ajanı yerleştirilir. Yaklaşık 1 hafta beyazlatma ajanı dişte bekletilir. Diş rengi istenilen beyazlığa ulaşıncaya kadar birkaç seans aynı prosedürler tekrarlanabilir. Diş rengi açıldıktan sonra dişin daimi dolgusu yapılarak arka yüzeydeki açıklık kapatılır.

Diş beyazlatma işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler?

Dişlerinizi beyazlattıktan sonra renklenmeye sebep olabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız gerekmektedir. Çay, kahve, şarap, kola ve vişne suyu gibi renkli içeceklerden, kırmızı pancar, çilek, böğürtlen gibi renk verebilecek gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle ilk hafta buna daha çok dikkat etmelisiniz. Beyazlatmanın en büyük düşmanı olan sigaradan ise kesinlikle uzak durmalısınız.

Hangi durumlarda beyazlatma yapılmaz?

İleri derecede diş eti çekilmeleri olan hastalarda, hamile ve emziren annelerde, pulpa odası geniş dişlerde, çocukluk ve ergenlik dönemindekilerde ve ağır mine kayıplarında beyazlatma işlemi uygulanmaz.

Dişler herkeste aynı oranda mı beyazlar ?

Diş beyazlatma tedavisi herkeste aynı oranda sonuç vermez. Diş renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir. Genellikle 4 ila 8 ton arasında beyazlık artışı olmaktadır.

Beyazlatıcı diş macunları etkili midir ?

Beyazlatıcı diş macunları doğal diş rengini etkilemez. Diş üzerinde bulunan renklenmeleri gidermekte etkili olabilirler. Beyazlatıcı diş macunları dişi mekanik olarak temizlediği için uzun süre kullanımda diş minesine zarar verebilmektedir.

Bizimle iletişime geçin.