Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk diş hekimliği nedir?
Çocuk diş hekimliği ; 0-14 yaş arasındaki çocukların süt dişleri ve daimi dişlerindeki çürüklerin tedavisi, koruyucu diş hekimliği ve oluşan travmaların tedavilerini kapsayan diş hekimliği dalıdır.
Süt dişleri daimi dişlere oranla daha fazla organik madde içerir. Bu sebeple çürüğe daha yatkındırlar. Hızlı gelişen bu çürüklerin hassasiyet ve ağrı gibi sinyallerini çocuklar erken dönemde yorumlayamaz.
Durumu dayanılamayacak ağrı olana kadar fark etmezler. Bu sebeple çocuklarda belli aralıklarla kontroller ihmal edilmemelidir.
Süt dişlerinin en önemli görevlerinden bir tanesi beslenmeyi sağlamaktır. Ayrıca düzgün konuşmada rolleri büyüktür. Süt dişleri kapladıkları alanı yerlerine gelecek daimi dişler için korumaktadır. Ayrıcı daimi dişlerin uygun pozisyonda sürebilmeleri için onlara rehberlik etmektedirler.
Süt dişlerindeki çürükleri tedavi etmeli miyiz?
Tedavi edilmeyen süt dişleri ağız kokusu, ağrı, beslenme bozuklukları ve çirkin görüntüye yol açar. İlerleyen dönemlerde apse ve yüzde belirgin şişlikler ile de karşılaşmaktayız. Bu dönemde tedavi edilmeyen diş bozuklukları; genel sağlık problemlerine, ileri derece çapraşıklığa ve çene gelişim bozukluğu gibi durumlara yol açabilir. Süt dişlerinde görülen çürükler, ileride nasıl olsa yerlerine dişler gelecek yanılgısına kapılmayarak tedavi edilmelidir. Erken dönemde çekilmiş olan süt dişlerinin yerine yer tutucu dediğimiz apareylerle mevcut boşlukları korumalı, ileride gelecek olan daimi dişlere yer açmalıyız. Aksi takdirde bu boşluklar diğer dişlerin baskısı ile sıkışacak ve yer darlıkları kaçınılmaz olacaktır.
Fissür örtücü nedir?
Dişlerin çiğneyici yüzeyleri yapısal olarak çok girintili çıkıntılıdır. Bu yüzeylerde bakteriler ve mikroorganizmalar daha rahat tutunur ve zamanla çürüklere yol açarlar. Çocuklarda daimi dişler çıktıktan sonra dişlerin bu yüzeylerine uyguladığımız koruyucu maddeye fissür örtücü denilmektedir. Böylelikle daimi dişlerin erkenden çürümesinin önüne geçilmektedir.