20 Yaş Dişleri
20 yaş dişleri nedir?
Yirmi yaş dişleri ; diş dizisinin en sonunda ki 3.büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişlerdir. Akıl dişi de denmektedir. 20 yaş dişleri en son çıkan dişler olduklarından çenede bunlar için yeterli boşluğumuz olmayabilir. 20 yaş dişleri gömülü kalabilir veya farklı pozisyonlarda çenede yer edinebilirler. Kimi zaman sorunsuzca kendi yerlerini bulup çiğneme işlevlerinizde size katkıda bulunurlar.
20’lik dişlerin çekilmesinin gerekli olduğu durumlar?
Çürük; 20 yaş dişleri en arkada oldukları için genellikle temizlenmesi ve o bölgeye ulaşılması zordur. Bu sebeple çürük oluşumu muhtemeldir. 20 yaş dişleri diğer dişlere oranla atipik dişlerdir. Dolgu ve kanal tedavisi işlemlerinin başarı şansı diğer dişlere nispeten daha düşüktür. Çekilmesi daha faydalı bir tedavi seçeneğidir.
Perikoronitis; yarı gömülü 20’lik dişlerin bir kısmını örten diş eti dokusu ile diş arasında gıda artıkları, plak ve mikroorganizmaların birikmesi sonucu enflamasyon oluşmasıdır. Buna bağlı olarak ağrı, şişlik, kötü koku, lenf bezlerinde şişlik, yutmada güçlük ve ağız açıklığında kısıtlılık gibi durumlarla karşılaşılabilir. Çeşitli zamanlarda sürekli tekrarlayan bu tablonun asıl tedavisi 20 yaş dişinin çekilmesidir.
Dişlerde çapraşıklık; yatay pozisyonda sürmeye çalışan 20 yaş dişleri, diğer dişlere baskı yaptığından öndeki dişlerde çapraşıklığa sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumlarda 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekebilir.
Komşu dişte problemler; yarı gömülü veya yatay yönde sürmekte olan 20 yaş dişleri komşu dişte çürük oluşumuna veya komşu dişin köklerine zarar verme gibi durumlara neden olabilir. Sağlıklı olan büyük azı dişlerinin zarar görmemesi için 20’lik dişlerin çekimi gerekmektedir.
Ağrı; yarı gömülü veya gömük 20’lik dişler sürmeye çalışırken diğer dişlere baskı uygulayabilir. Ve tüm dişlerde sıkışma ve ağrı hissi oluşturabilir.
Çenede kist oluşumu; 20 yaş dişi ve etrafını saran epitelde kist oluşumu görülebilir. Bu kist büyük boyutlara ulaşabilir. Büyük boyutlara ulaşan kistler çene kırılmalarına neden olabilir. Bu durumdaki 20 yaş dişlerini ve etrafını saran epitel doku çıkarılıp temizlenmelidir.
Yirmi yaş dişi ameliyatında acı hissedilir mi?
Ameliyat öncesi bölgenin lokal anesteziler eşliğinde uyuşturulması ile işlem esnasında herhangi bir ağrı ve sızı hissedilmez. Diş çıkarılırken oluşan basınç ve sesler kişiyi rahatsız edebilir. Operasyondan sonra doktorunuzun size tavsiye ettiği ilaçları kullanarak sorunsuz bir şekilde iyileşme sürecini tamamlayabilirsiniz.
20 yaş dişi çekimleri zor mudur?
Normal pozisyonda olan bir 20’lik diş diğer azı dişleri gibidir. Gömülü olan, farklı pozisyonda sıkışmış veya kök anatomileri farklı olan 20’lik dişler cerrahi operasyon altında çekilmelidirler. Çekimden önce çene filmleri dikkatlice değerlendirilmelidir.